Automatiseren van je model

Automatiseren van je model

Automatiseren van je model.

Wat voor model je ook hebt, vaak wil je dat er iets extra mee gebeurt. Lampjes die moeten knipperen al dan niet op een bepaalde tijd of gebeurtenis. Iets moet vanzelf gaan bewegen of stoppen etc.

Was je in het verleden verplicht om dan een berg elektronica  onderdelen samen te voegen tot een klein wonder, nu kan je het vaak regelen met wat programmeren. 

Arduino

Op https://www.arduino.cc/en/software kan je gratis de Arduino IDE downloaden. Er wordt gevraagd of je iets kan missen maar dat kan je botweg weigeren. Af en toe iets betalen helpt wel de groep te ondersteunen.

 Ook hier zijn gratis lessen te volgen die je oppad helpen. https://arduino-lessen.nl/

https://www.codingkids.nl/arduino-lessen.html

Enfin, Google even en je wordt wel wat wijzer.

Ik werk al een tijdje met de Arduino en schrijf op eenander.eu mijn ervaring op. 

Er zijn verschillende soorten Arduino’s. De Uno heeft de vorm voor verschillende Shields. 

arduinoshields

Voor het dwergsein van de club hebben we gewoon een 4 relais shield gebruikt. Vervolgens een sketch (zo heet het programma voor de Arduino) geschreven dat de relais schakelt. Elke lamp van 12V wordt dan door de 5V Arduino aan of uit gezet.

De Arduino kan d.m.v. die shields aan het internet verbonden worden. Zowel bedraad als draadloos. Zo zijn er shields voor aansturen van motoren, zowel stappen motoren als voortbeweging motoren.  Er zijn shields met schermpjes wa

Andere uitbreiding optie is via I2C (ook wel IIC). Dat is een soort USB voor de micro elektronica. Phillips heeft dat ooit eens ontworpen voor de micro elektronica.  Nu moet je bij het programmeren duidelijk een adres mee geven. 

   

Die I2C gebruik je als je te weinig poorten (aansluitingen) hebt op je Arduino.  Ga je een robot maken dan kom je al snel in de problemen met de servo’s aansluitingen en met de sensoren. De PCA9685 bied je de mogelijkheid om 16 Servo’s aan te sturen. Je kan een aantal bordjes op een I2C lijn aansluiten waardoor je erg veel servo’s of leds kan aansturen.

Ik heb op https://eenander.eu/componenten/index.php een aantal componenten geplaats die je hier en daar kant en klaar kan kopen. 

Bij de Arduino IDE vind je via bestand voorkeuren: taal voor editor, de mogelijkheid om het in het Nederlands weer te geven.  Ook handig is bij bestand voorbeelden. Begin bij basic Blink.

 Belangrijk is ook bij hulpmiddelen, poort instellen welke aan poort de Arduino verbonden is. Bij board moet je aangeven welke Arduino er aangesloten is. (Staat vaak boven of onderop de Arduino) . Alle andere instellingen kan je vaak ongemoeid laten.

Er zijn veel hobbyisten die gebruik maken van de Arduino. Die hobbyisten schrijven soms een library. Een hulpprogramma voor de hardware. Zo heeft Adafruit veel library’s geschreven. Via hulpmiddelen bibliotheek beheren kan je veel van die library’s/ bibliotheken downloaden. Nadeel is dan dat je niet de opdrachten voor die library weet. Bij Arduino wordt bij de library ook een voorbeeld mee gegeven die je dan na het downloaden terug kan vinden bij bestand Voorbeelden.

Bij bestand voorkeuren Boardmanagers URL’s plaats je onderstaande link om het uitzoeken van die library’s uit handen te geven: 

http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json, https://dl.espressif.com/dl/package_esp32_index.json,https://raw.githubus

Met het V teken op de Arduino IDE controleer je jouw sketch.

De pijl laad de sketch in de Arduino.

Je kan ook je eigen bibliotheken maken of andere bibliotheken gebruiken, dan de standaard aangeleverde  bibliotheken.

De Arduino werkt met 5V en ook de componenten van de Arduino. De ESP werkt met 3.3 Volt. Je moet dan alle componenten met 3.3V laten werken of een levelshifter gebruiken. 

ESP8266

Een volgende stap is de ESP8266. Deze heeft WiFi onboard, is sneller, heeft meer geheugen maar minder poorten. Is wel aan te sluiten op de Arduino IDE en heeft (gelukkig) I2C aansluiting.

Je kan nu draadloos je model besturen.

ESP32Cam

De ESP32Cam heeft ook WiFi maar beschikt ook over bleutooth en een camera. Ideaal voor bewaking of een camera aan boord van je model.

Ik denk dat je nu genoeg stof hebt om zelf aan de gang te kunnen gaan.

Peter 

Peter

Website: http://eenander.eu

Een van mijn hobby's heeft altijd wel met elektronica te maken gehad. Of dat nu met relais of met IC's was maakte niet uit. Andere hobby is lezen. Kwam vroeger goed uit als je iets wilde leren. Nog een hobby was kennis delen, Vanaf de lagere school al de schoolkrant, een sportclub blaadje en voor de hobbyclub een clubblad en nu schrijven voor de website.