De modelbouw afdeling

Het woord beschrijft het al, de afdeling voor modelbouw. Hier  worden diverse soorten modellen gemaakt. Afstand bestuurbaar of niet afstand bestuurbaar. Modellen die kunnen rijden of varen. De afdeling beschikt over een 3D printer, een CNC machine, 2 draaibanken, kolom boormachine en nog veel meer soorten gereedschap. Dat is ideaal om stuurhutten, cabines, kraantjes etc. te maken.  De machines worden niet elke dag gebruikt. Als je zo’n machine thuis hebt kost dat een hoop geld en elke dag ruimte. Hier op de club  gebruiken meer mensen de machines en staan ze thuis niet in de weg.

Nu (2021), zijn er leden met modelboten bezig  leden met model auto’s en  leden met elektronica zoals Arduino en een lid is bezig met een stoommachine. 

Ook met een Arduino en zijn wifi broertje ESP8266 wordt gewerkt om diverse modellen van extra functionaliteit te voorzien. 

Momenteel zijn we gezamenlijk bezig om een model drijfdok te maken. Echt werkend. Geen schaal model van een bestaand drijfdok maar eigen ontwerp. Om te voorkomen dat vuil water storingen zou geven hebben we gekozen om het drijfdok te laten zakken door lucht uit 13 onafhankelijk te bedienen, tanks te laten weg lopen waardoor via een open gat in de bodem van elke tank, water in de tanks kan stromen. Andersom, het drijfdok moet omhoog gaan door lucht in de tank te laten stromen. 

13 Tanks zijn 14 draden (+ 1 min) om de lucht kleppen te bedienen die de lucht per tank er uit laten en 13 draden (gezamenlijke min)  om de lucht kleppen te bedienen om lucht in de tanks te laten. Dan willen we van elke tank weten hoeveel water er in de tank is, weer 13 draden met analoog signaal. Dat geeft al zo’n 40 draden die van het drijfdok naar de kade zouden moeten.

Een ‘normale’ afstand bediening heeft niet zoveel schakel mogelijkheden maar een ESP8266 wel. Die ESP8266 toont nu vanaf het drijfdok een website en binnen een straal van 500 meter kan je met wachtwoord beveiligd, inloggen op de website van het drijfdok. 

     

Gezamelijke projecten

CNC Frees

Lees hier meer over de zelfgebouwde CNC freesmachine. Deze computergestuurde frees maakt het mogelijk zelf ontworpen onderdelen uit diverse materialen te frezen. Lees meer...

Drijfdok

Momenteel zijn er een aantal leden van de modelbouwafd. bezig met een werkend drijfdok

Kinderboten

De modelbouw afd. beheert een aantal RC bootjes voor de vaarvijver, speciaal bedoelt voor kinderen. Leuk om tijdens de open dagen mee te spelen!

Vaarvijver

Bij ons clubgebouw hebben wij een ruimte weten te creeeren voor een kleine vaarvijver welke wij gebruiken tijdens open dagen.

Persoonlijke projecten

Robots

Binnenkort...