Nieuws

Modelbouw

Modelbouw is een breed begrip. Veel mensen denken bij het woord modelbouw aan treintjes, boten en een orgeltje of poppenhuis.

Bij de NZH hobbyclub zijn we inderdaad ruim voorzien van treinen en de op schaal daarbij behorende gebouwen, auto’s en nog veel meer.

We hebben ook een modelbouw afdeling waar verschillende soorten boten gebouwd worden (zowel van bouwpakketten als gewoon van tekening). Ook zijn er steeds meer leden die modelauto’s

maken. Ook die als kant en klaar pakket of uit het blote hoofd.

Bij de modelbouw afdeling werkt men meestal individueel terwijl bij de andere afdelingen in groepsverband werkt.

Op de afdeling zijn er havens gemaakt en schansen voor de ruw terrein auto’s.

Met het openhuis vind u de modelbouwer meestal buiten bij de auto’s en boten.

Nieuwjaar

Nieuwjaar,

Iedereen het allerbeste toegewenst op de nieuwjaars receptie, daarvoor en ook daarna. Apjes, kaartjes smsjes en mailtjes met de mededeling dat ik iedereen het komende jaar het allerbeste wens. En uiteraard krijg je heel veel beste wensen terug.

Alleen de beste wensen voor 2024 wensen, want anders heb ik iedereen met de volgende jaarwisseling niets meer te wensen.

Dus weer aan mijn hobby. Er moest iets geprint worden wat 42 uur printen zou worden.  Volgens berekening zou het printwerk klaar zijn na 1.5 dag als ik het printwerk om 17:00 uur zou starten.

De volgende morgen was de printer nog leuk bezig maar een uur daarna was de rol filament uit zijn rollers geklommen en zat tegen mijn printer aan. Op het display van mijn printer stond een foutmelding. Ik stopte de print, zette de rol weer terug en startte de printer.

De printerkop ging voor en achteruit en ratelend gaf ie aan dat er iets niet goed was.

Zo’n printer is net een baby. Wel aangeven dat er iets niet klopt maar niet gewoon zeggen wat er niet klopt.

Het lange verhaal begint:

Read More

Vip bezoek

Zaterdag 9 december kreeg de Hobbyclub bezoek van de heer Testa, oud-directeur van de NZH. Hij bracht een aantal belangstellenden mee, waaronder Eric de Zwart, groot liefhebber van LGB. Vol bewondering kon hij zien, hoe de Hobbyclub een behoorlijke LGB-baan heeft gebouwd op een beperkt oppervlak.

Vervolgens verplaatste het gezelschap zich naar de HO-ruimte. Daar waren helaas geen rijdende treinen, maar de spaghetti aan sporen van gelijk- en wisselstroom, de aansturing, de bovenleiding in aanleg en de bouw van station Haarlem waren aanleiding genoeg om over te praten.

Toen waren de beide N-banen aan de beurt. Ook hier was er veel bewondering, niet alleen voor de aangelegde banen, maar ook voor het enthousiasme van de bouwers.

Aansluitend vulde de ruimte van de modelbouwers zich met het gezelschap en dat leverde aardige gesprekken op. En zo kregen de bezoekers een aardige beeld van de activiteiten van de Hobbyclub en dat werd regelmatig hardop gezegd. Daar kunnen het bestuur en de leden trots op zijn.

Tot slot de centrale gang. In die gang staan veel modellen van de blauwe tram, NZH trams van de NZH Hobbyclub. En daar komt een oud-directeur van de NZH natuurlijk ook voor.

Aftellen

Nog 31 dagen en het jaar is weer voorbij.

2023 Werd het jaar dat de club kon laten zien dat we na Corona weer vrij snel opstoom konden komen. Gelukkig met wat financiële hulp van de gemeente Haarlem.

2023 Werd  het jaar dat het gebruik van de 3D printer omarmd ging worden door steeds meer leden. Op de foto is te zien dat het wisselwachtershuisje gepland is waar een wisselaandrijving zit. Na wat tekenwerk en een lange print duur mag het resultaat er zijn. Een verhoging voor het wisselwachtershuisje.

De kennisdeelavond

De eerste kenisdeelavond (laatste woensdag van september) hadden wij als vereniging verkeerd aangekondigd. Er waren weinig belangstellenden. Omdat het later toch bleek dat er belangstelling was voor het onderwerp werd de avond, iets aangevuld, wederom gepresenteerd. Nu werd er op de dag voor de kennisdeelavond een nieuwsbrief rond gestuurd met de kennisgeving.

Dit keer (laatste woensdag van oktober) waren er duidelijk meer leden aanwezig.

Peter vertelde wat hij geleerd had t.o.v. het 3D printen.

Op de laatste woensdag van november gaat Aad meer vertellen over het 3D geprinte vliegtuig waar hij mee bezig is.

Hobbyclub is geen leslokaal

Er zijn mensen die denken dat een modelbouwvereniging een goedkope werkplaats is. We krijgen af en toe de vraag of we een offerte willen toesturen voor het maken van….

Of mensen die iets willen leren en dan hopen dat één van de leden contributie betaald om dan elke week iemand te helpen studeren.

Een organisatie is een groep van mensen die een gezamenlijk doel na streven. Dat doel is ontspanning en hobby uitvoeren.

Club leden ontvangen geen salaris van de club of stichting, de stichting of club kan geen opdracht geven aan de leden. Een clublid bouwt niet in opdracht als het clublid dat niet wil en een clublid is ook geen leeraar.

Met andere woorden, wordt lid van een club en bouw zelf dat gene wat jij wil. Wil je iets leren, Google en Youtube geven veel leerstof, koop een boek over het onderwerp. Kom je er niet uit dan kunnen er vast wel leden zijn die je net die tip kunnen geven waar jij weer mee verder kan komen.

Herfst

Thuis op zolder waar ik hobby, is het dit jaar regelmatig  te heet geweest om aangenaam te vertoeven.

Ik ben dan ook blij dat die hete zomer weer voorbij is.

Was dit jaar de Biebaan gedemonteerd na het vorige openhuis, en reed de Biebaan voor het openhuis, tijdens het openhuis was het angstvallig stil bij die baan door verkeerd personeelsplanning.

Afwijkend van de vorige jaren had de modelbouw afdeling de buitenvijver gevuld en een offroad hindernis gemaakt voor de aanwezige modelauto’s.

Ook afwijkend had de club nu een 3D info stand opgezet om mensen te kunnen informeren met de mogelijkheden van 3D printen.

De 3D geprinte demo boot, lego kruising en de zwemmende draak werden door belangstellenden graag mee genomen.

Er is bij evenementen op deze site een mooi filmpje te zien van het afgelopen openhuis. https://www.nzhhobbyclub.nl/evenementen/

Wat heb je nodig om 3D te kunnen printen.

Inmiddels beginnen steeds meer leden van de vereniging, de mogelijkheden van 3D printen en tekenen te zien.

Als vereniging willen we dat ondersteunen en gaan onze eerste ‘kennis deel avond’ op woensdag 27 september 2023 starten met een uitleg over de mogelijkheden van 3D printen en tekenen.

Zelf ben ik ca. 2 jaar geleden begonnen met 3D tekenen en printen en weet inmiddels redelijk wat en waar de valkuilen zijn.

De avond die om 20:00 uur begint, is voor leden gratis te bezoeken en voor niet leden 5 euro, inclusief een drankje.

Iedereen die wil beginnen raad ik aan naar https://www.nzhhobbyclub.nl/3d-printen/ te gaan en dan onderaan de pagina op de link 3D tekenen en printen te klikken. Daar is een schriftelijke uitleg van de avond.

Tot 27 september 2023.