Nieuws

BNNVara

Binnenkort is de NZH hobbyclub Stichting Mek bekend van TV.  BNNVara had contact op genomen met ons met het verzoek, opnames te mogen maken in de club kelder voor het programma Emma Wortelboer & Maarten van Rossum.

We waren aangenaam verrast en hebben onze medewerking toegezegd. Een aantal gesprekken later kwam de voltallige filmploeg op 11 september (woensdag voor ons openhuis) naar de clubruimte om te filmen.

Het werd een gezellige avond waarin na 2.5 uur filmen gestopt werd met de opnames. Helaas waren we nog niet klaar met ons rondje door de kelder, niet elke afdeling is in beeld gekomen.

Het is de bedoeling dat februari 2025  de 2.5 uur video opnamen terug gebracht zijn tot 40 minuten en dat de club ergens in de buurt van 8 minuten in beeld is.

Een openhuis

Een openhuis.

Een openhuis is bedoeld om mensen te laten zien waar je mee bezig bent.

Geregeld krijgen we de vraag of men eens langs mag komen om te komen kijken.  Normaal gesproken wordt er op een clubdag een hoop gesproken maar te zien bewegen is er minder. Er wordt veel kennis gedeeld maar veel mondeling. 

Nee de echte mooie gelegenheid om te kijken wat we doen is ons openhuis in september. Dan zie je de boten die meestal thuis liggen, (klaar er hoeft niets meer aan gedaan te worden) nu in de vijver.

Je ziet de treinen rijden over sporen waar geregeld op andere dagen aan gesleuteld wordt.

Auto’s die over een parcours rijden dat er alleen tijdens ons openhuis ligt.

En ja, het lijkt veel op het openhuis van vorig jaar. We zijn alleen nu iets ouder en soms iet opgeschoten.

Afbeelding branden en snijden met licht.

IMG-20240724-WA0003

Al een tijdje zijn een paar leden bezig met een schaakspel te maken. Met een vloeistof printer zijn er Harry Potter schaakstukken (van Thingiverse) geprint en in de lak gezet.

Probleem was dat de stukken los in een kist snel zouden beschadigen. De kist moest dus een indeling krijgen waar de stukken in vast zouden zitten.  Die schaakstukken opberg indeling werd getekend, nogmaals getekend, een keer of vier geprint tot hij klaar voor gebruik was.

In september 2023 tijdens ons openhuis werd dat aan de bezoekers getoond.

En de bedoeling is dat we tijdens ons openhuis in 2024 de kist laten zien zoals het gaat worden. De kist hoefde niet uitgesneden te worden maar het schaakbord wel ingekleurd.

Nu was ik al een tijdje van plan om een aanpassing voor de Creality Ender V3, een laserbrander te kopen. Na even goed beken te hebben wat de mogelijkheden waren, werd het de Creality Falcon lasercutter. Die had een werkvlak van 400 x 415 mm t.o.v. 220×220 van de Ender V3.

Nu kan ik de laser op een tafel leggen en het tafelblad bewerken.

De deksel binnenkant, het schaakbord en achterop de afbeelding van Harry, Ron en Hermelien.

Hoe de kist er verder uit gaat zien is nog een verrassing. De zijkanten worden geprint en natuurlijk moet er een Harry Potter verrassing op de kist zitten.

14 En 15 september tijdens on openhuis te bewonderen.

Relatieproblemen

Op een dag besluit het object dat je wil printen niet langer een relatie te willen aangaan met je printerbed. Heel vervelend want je had een hele lange gelukkige toekomst voor die twee bedacht.

Even let je niet op en het object dat je bedacht had een bed relatie aan te gaan is nu een relatie aangegaan met het hotend van je 3D printer. Komt vaker voor hoor ik daar op de achtergrond iemand mompelen. 

Omdat het hotend zijn filament in die relatie moeilijk kwijt kon kwam er filament op plaatsen waar het eigenlijk niet hoort. Schoonmaken is een langdurige kwestie met elektrische verfbrander waar in nu mijn vingers niet aan wil wagen.

Een leermoment dus, voor elke klus eerst een puf 3Dlac.

Wel en wee van een club

De meeste clubs kennen het wel, Het zijn altijd dezelfde leden die wat doen, er is altijd geld te weinig en het grootste probleem is de ruimte,

Gelukkig zijn de drie bovenstaande uitdagingen in de loop der jaren, door de club niet de zwaarste uitdaging geweest. Gelukkig waren er meer actieve leden dan ‘niets doen’ leden.

En dan hebben we het over leden die nergens extra aan mee willen werken, leden die alleen leuk zijn omdat ze contributie betalen. 

Wij bestaan nog dankzij een actieve groep leden, donaties en externe hulp. ( zie de nieuwe entree.)

Door het regelmatig wisselen van bestuur en accepteren dat het dan anders gaat, kon onze club telkens met nieuwe winden mee waaien.

Het grootste probleem van onze ruimte is het schoonmaken en onderhoud. Voor het eerst in het bestaan van de vereniging zitten we zolang in een ruimte dat er een groot onderhoud ‘nodig’ is.

En dat is het huidige bestuur van plan de komende jaren stap voor stap te gaan regelen.

Ertms op de modelbaan

Een aanslag op de kostenpost voor de doorsnee modelbouwer, zijn de seintjes. Daar wordt erg op bezuinigd. Alleen waar de seinen goed in het zicht staan en nodig zijn, worden seinen op de modelbaan geplaatst.

Er zit toch geen machinist in die trein dus eigenlijk is een sein overbodig. Behalve lichtseinen zal je vaak ook de borden missen. Denk ook eens aan de waarschuwingslichten voor baanwerkers…

SMB’s kunnen het leven al een stuk goedkoper maken. De blauw wit gele markeringsborden geven aan waar een MA opgehaald kan worden. (MA is een Engelse afkorting voor bewegings toesteming)

De oude MA loopt tot net voor het bord. Voorzie je baan dus van deze borden en vertel je bezoekers dat je een heuse ERTMS level 2 baan heb.

Openhuis

Als modelbouw vereniging zijn we een werkplaats voor hobbyisten. Dingen zijn vrijwel nooit af, als het bijna af is, treinbanen worden dan aangepast, RC boten en auto’s die klaar zijn worden mee naar huis genomen.

Kom je dus op een willekeurige hobby  dag bij de club, dan kan het bezoek vies tegenvallen. Banen waar niets rijdt en alles duister is of bij een modelbouw afdeling waar verf of lijmlucht hangt en wellicht een lading stof.

Vandaar dat we 2x per jaar een openhuis geven. In maart (23e) de z.g.n. NMF openhuis, voor ons een wat rustiger zaterdag,  met alle banen in bedrijf en modelbouw afdeling binnen te zien is.

In september (21 en 22e) kan de vereniging een heel weekend bezocht worden.  En meestal staan er dan tenten op en is de vijver gevuld.