Alhoewel de 3D print techniek zelf al meer dan 20 jaar oud is, is de opkomst in betaalbare en hobbymatig gebuikte 3D printer in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Van bedrijven die tientallen 3D printers gebruiken voor het maken van onderdelen tot de hobbyist die thuis van alles en nog wat print. 

Er zijn diverse soorten 3D printer technieken beschikbaar, op de hobbyclub zien wij voornamelijk FDM en SLA printers. Meer over de verschillende technieken zullen we binnenkort plaatsen. 

De hobbyclub heeft een Prusa I3 MK2s beschikbaar voor algemeen gebruik. Daarnaast hebben we een aantal leden die hun eigen printers hebben gebouwd. 

3D Landingsvaartuig

Volledig 3D geprint, opgebouwd uit modules. Gemaakt van meer dan 7 Kg plastic. Over dit project binnenkort meer!

Multipurpose CNC platform

Grotendeels met geprinte onderdelen, een universeel CNC platform

De project, gevonden op Thingiverse.com, toont mooi de mogelijkheden van 3D printen. Deze boot, tezamen met  het dock, te vinden zijn op de N baan van de jeugdafdeling.

Hier als statisch model vertoond, maar het is mogelijk deze diesel locomotief rijd baar te maken op Lego rails.

Gerelateerde berichten

3D Printen.

Na, o.a. via de club, veel geleerd te hebben hoe je 3D kan tekenen en kan printen, komt er een moment dat je tegen print beperkingen loopt.

1e Nadeel is dat de club printer niet altijd beschikbaar hoeft te zijn als jij de printer nodig hebt. Met 2 club printers is die kans al minder.

2e Nadeel is dat die club printer niet in jouw huis staat. Even kijken of alles goed gaat is lastiger.

3e Nadeel met de club printers is dat er geen filament controle op zit.  Kom je na een poosje kijken met de verwachting een afgedrukte print te zien, kom je tot de ontdekking dat het filament op is gegaan en de printer in de lucht bezig is geweest.

4e Nadeel, dat onze clubprinter geen automatische bed leveling heeft.


Na ervaring opgedaan te hebben met de club printers ben ik opzoek gegaan naar een printer die de nadelen niet had. Ik kwam uit bij de Creality CD 6 SE.  Vrij snel na het uit pakken en monteren van bovenbouw, was de printer bezig met een voorbeeld print.  Netjes een kant en klaar voorbeeld die op de bijgeleverde SD kaart stond.

(inmiddels beschik ik thuis ook over een Creality Ender 3V2. De CD 6 SE heeft als extra’s t.o.v. de V2, filament controle, automatische bedleveling, een 2e Z spindel en touchscreen.)

Na veel opmerkingen op internet gelezen te hebben, lijkt het dat de SDkaart lezer erg gevoelig is voor statische elektriciteit. Pak dus altijd eerst het metaal van de printer beet voordat je de SDkaart pakt.

Het printen ging goed en ook het omzetten van STL naar G code ging me steeds beter af. Even was ik van slag toen ik met 3Mf (i.p.v. STL) naar G code wilde exporteren. Hier bleven getekende body’s los.

Read More

Al een hele tijd zag ik het voordeel van eigen ontwerpen uit te printen. Het tekenen leek me bijzaak. Als totale leek op dat gebied ging ik dus niet gehinderd door enige ervaring of kennis op zoek naar een programma om 3D te kunnen tekenen. Uiteraard gratis, niet omdat ik geen geld wil uitgeven maar wel omdat ik niet 300 Euro per maand wil betalen voor 2 afdrukken per jaar. Dan kan ik het soms in China goedkoper kopen.  Ook omdat ervaring leert dat na een paar jaar dat programma niet meer ondersteund wordt en jij met ontwerpen zit waar je niets meer mee kan. Zo zat ik met o.a. (visual) basic programma’s. Mijn ervaring is dat freeware door meer mensen ondersteund wordt en langer bestaat.

In dit onderstaande verhaal kan je lezen hoe je als absolute beginner, tekeningen kan downloaden en/of tekenen en die kan slicen en afdrukken met een printer die je nog wil kiezen.

Read More