Alhoewel de 3D print techniek zelf al meer dan 20 jaar oud is, is de opkomst in betaalbare en hobbymatig gebuikte 3D printer in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Van bedrijven die tientallen 3D printers gebruiken voor het maken van onderdelen tot de hobbyist die thuis van alles en nog wat print. 

Er zijn diverse soorten 3D printer technieken beschikbaar, op de hobbyclub zien wij voornamelijk FDM en SLA printers. Meer over de verschillende technieken zullen we binnenkort plaatsen. 

De hobbyclub heeft een Prusa I3 MK2s beschikbaar voor algemeen gebruik. Daarnaast hebben we een aantal leden die hun eigen printers hebben gebouwd. 

3D Landingsvaartuig

Volledig 3D geprint, opgebouwd uit modules. Gemaakt van meer dan 7 Kg plastic. Over dit project binnenkort meer!

Multipurpose CNC platform

Grotendeels met geprinte onderdelen, een universeel CNC platform

De project, gevonden op Thingiverse.com, toont mooi de mogelijkheden van 3D printen. Deze boot, tezamen met  het dock, te vinden zijn op de N baan van de jeugdafdeling.

Hier als statisch model vertoond, maar het is mogelijk deze diesel locomotief rijd baar te maken op Lego rails.

Gerelateerde berichten

Al een hele tijd zag ik het voordeel van eigen ontwerpen uit te printen. Het tekenen leek me bijzaak. Als totale leek op dat gebied ging ik dus niet gehinderd door enige ervaring of kennis op zoek naar een programma om 3D te kunnen tekenen. Uiteraard gratis, niet omdat ik geen geld wil uitgeven maar wel omdat ik niet 300 Euro per maand wil betalen voor 2 afdrukken per jaar. Dan kan ik het soms in China goedkoper kopen.  Ook omdat ervaring leert dat na een paar jaar dat programma niet meer ondersteund wordt en jij met ontwerpen zit waar je niets meer mee kan. Zo zat ik met o.a. (visual) basic programma’s. Mijn ervaring is dat freeware door meer mensen ondersteund wordt en langer bestaat.

Read More