De hobbyist

De hobbyist

Een verschil tussen een hobbyist en een prof. is dat de hobbyist 80 euro uitgeeft om iets te maken wat de prof. kan kopen voor 60 euro.

Maar de hobbyist kan het aanpassen aan veranderde omstandigheden, kan het repareren en de prof. koopt voor 80 euro inmiddels een andere.

Zo gaat dat geregeld ook bij ons op de club. Er is zat spul op de club dus als we iets nodig hebben gaan we eerst eens in het magazijn kijken of er iets op lijkt. Daarna opzoek naar iemand die er verstand van heeft om het te maken.

Een voorbeeld, onze Baronessebaan is inmiddels bijna geheel vernieuwd. Nieuwe bovenleiding, nieuw ontwerp, nieuwe dwarsleggers, nieuwe voeding en nieuwe rails. Een nieuwe baan had wellicht 500 euro gekost. Maar de oude Baronessebaan moet nog meer onderhoud hebben. Het rijdend materiaal is op, aluminium wielen hebben metaal moeheid en breken, de motoren gaan kapot etc. Met een lasersnijder zijn er inmiddels nieuwe zijkanten en nieuwe voorkanten gemaakt van een plankje dat op de weggeef bank lag. Er is een Marklin LGB motorstel met wielen gekocht en twee stroomafnemers. Er wordt een andere “oude” NS 1100 loc gemaakt.

Als club hebben we besloten om de baan een nieuwe toekomst te schenken.

De baan gaat verhuizen naar het modelspoormuseum in Sneek.

In die nieuwe omgeving met veel meer bezoekers gaat de baan beter tot zijn recht komen.

Met alle liefde die wij alle jaren aan de baan gegeven hebben is de baan bij ons wel verbeterd maar nooit meer volledig functioneel geworden.

Dus bij het komende openhuis kan u de Baronessebaan bij ons voor het laatst bewonderen.

Peter

Website: http://eenander.eu

Een van mijn hobby's heeft altijd wel met elektronica te maken gehad. Of dat nu met relais of met IC's was maakte niet uit. Andere hobby is lezen. Kwam vroeger goed uit als je iets wilde leren. Nog een hobby was kennis delen, Vanaf de lagere school al de schoolkrant, een sportclub blaadje en voor de hobbyclub een clubblad en nu schrijven voor de website.