3D printen

3D printen

3D Printen.

Na, o.a. via de club, veel geleerd te hebben hoe je 3D kan tekenen en kan printen, komt er een moment dat je tegen print beperkingen loopt.

1e Nadeel is dat de club printer niet altijd beschikbaar hoeft te zijn als jij de printer nodig hebt. Met 2 club printers is die kans al minder.

2e Nadeel is dat die club printer niet in jouw huis staat. Even kijken of alles goed gaat is lastiger.

3e Nadeel met de club printers is dat er geen filament controle op zit.  Kom je na een poosje kijken met de verwachting een afgedrukte print te zien, kom je tot de ontdekking dat het filament op is gegaan en de printer in de lucht bezig is geweest.

4e Nadeel, dat onze clubprinter geen automatische bed leveling heeft.

Na ervaring opgedaan te hebben met de club printers ben ik opzoek gegaan naar een printer die de nadelen niet had. Ik kwam uit bij de Creality CD 6 SE.  Vrij snel na het uit pakken en monteren van bovenbouw, was de printer bezig met een voorbeeld print.  Netjes een kant en klaar voorbeeld die op de bijgeleverde SD kaart stond.

(inmiddels beschik ik thuis ook over een Creality Ender 3V2. De CD 6 SE heeft als extra’s t.o.v. de V2, filament controle, automatische bedleveling, een 2e Z spindel en touchscreen.)

Na veel opmerkingen op internet gelezen te hebben, lijkt het dat de SDkaart lezer erg gevoelig is voor statische elektriciteit. Pak dus altijd eerst het metaal van de printer beet voordat je de SDkaart pakt.

Het printen ging goed en ook het omzetten van STL naar G code ging me steeds beter af. Even was ik van slag toen ik met 3Mf (i.p.v. STL) naar G code wilde exporteren. Hier bleven getekende body’s los.

Het tekenen ging ook steeds beter en langzamerhand kreeg ik de dingen gedaan zoals ik ze plande.

Mijn eerste werkstuk van eigen hand eens op Thingiverse geplaatst.

En daarna eens gekeken of het ook zou lukken met de Thingiverse grote werkstukken. Een geheime opslag plek in de vorm van een boek wilde mijn dochter wel.

Dat werd bijna 2 weken printen. Hier en daar dingen aanpassen.

Nu is STL een soort PDF voor 3D tekeningen. Om STL te kunnen aanpassen moet je gebruik maken van andere programma’s.

Het ene programma is Meshmixer en het andere programma is Blender.

Het lukte me om de grendels dikker te maken zodat ze in de tandwielen pasten en met een tube lijm lukte het me het hele boek in delen aan elkaar te lijmen.

Doelstelling om te leren van het project werd gehaald.

Er kwam weer een lockdown aan en mijn project werd printen met PLAhout.

Een nozzle van groter dan 0.4 mm werd aangeraden. Ik bestelde meteen bij een grote dozen schuiver in Nederland een soortering nozles van 0.2 t/m 0.8 mm.

Helaas werd printen met 0.5 mm een drama. Er kwam niets door de nozle heen. Een nozle met 0.8 leverde eerst ook een slecht resultaat, de printerkop ging door zijn eigen printwerk heen. Een Z as verhoging naar 0,35 i.p.v. 0.2 werd al beter. daarna bleken stukken niet geprint te worden. De printsnelheid verlagen van 100 naar 50 hielp daarbij. 

Na een aantal uren kwam de boomstam onder de printer vandaan. 

Door dit succes wilde ik het groter aanpakken en wilde ik de Thingiverse Draak deur klopper printen.  helaas raakte de nozle verstopt na 4 uur printen en merkte ik dat na ca 5 uur. De filament melder merkt niet dat filament niet verschuift. Hierdoor blijft de filament geperst worden naar de nozzle. Nozle vervangen en print opnieuw starten. Nu na ca 1 uur weer verstopte nozle. Volgens 123inkt mijn schuld volgens mij de kwaliteit van het hout filament van 123inkt.

(Het hout filament uit China kon wel met 0.6 geprint worden.)

Balen, weer een nozle van 0.4 mm er in gedaan en andere dingen met standaard PLA gaan printen. Helaas merk ik dat er nu PLA om de nozle lekt en vlekken en druppels geeft op mijn printwerk. Hoewel dat op de foto van de USB connector huis nog niet opvalt.

Voorlopig maar met blauwe filament blijven printen. Vallen de vlekken nog minder op.

(later bleek dat het hotend los kwam. Regelmatig dus even de boutjes en moertjes van de printer nakijken of ze loskomen. Schijnt een euvel te zijn.)

Bronnen:

https://all3dp.com/2/extrusion-multiplier-cura-ways-to-improve-your-prints/

3Dprint ABC: het 3d printer woordenboek

https://www.123-3d.nl/page/over-extrusion.html

https://support.ultimaker.com/hc/en-us/articles/360012610379-Material-settings

https://support.ultimaker.com/hc/en-us/articles/360012007119-How-to-start-your-first-print-in-Ultimaker-Cura

Peter

Website: http://eenander.eu

Een van mijn hobby's heeft altijd wel met elektronica te maken gehad. Of dat nu met relais of met IC's was maakte niet uit. Andere hobby is lezen. Kwam vroeger goed uit als je iets wilde leren. Nog een hobby was kennis delen, Vanaf de lagere school al de schoolkrant, een sportclub blaadje en voor de hobbyclub een clubblad en nu schrijven voor de website.