ESP32Cam controle op je 3D printer

ESP32Cam controle op je 3D printer

Omdat mijn printer niet op een plek werkt waar ik regelmatig vertoef, moet ik geregeld (om te kijken of het printen nog gaat zoals ik verwacht), 2 trappen op en af lopen.  Dat moet beter kunnen bedacht ik me.

Een tijdje geleden had ik al ge- experimenteert met een ESP32-Cam. Een WiFi camera die zelf helemaal in kan stellen zoal je wenst en die de beelden dus niet eerst naar China stuurt zodat je ze thuis kan bekijken.

Er zijn meerdere versies van de ca. 15 euro kostende ESP32-Cam. Het is een met bleutooth en WiFi uitgeruste mini processor die je via de Arduino IDE van een sketch (programma) kan voorzien. Nadeel is dat je geen USB aansluiting kan vinden op deze ESP32-cam maar met een FTDI kan je de sketch laden in de ESP32-Cam.

 

Er is ook een z.g.n. shield voor de ESP32-Cam met USB aansluiting. Nu heb ik daar een aantal uren mee zitten stoeien en ik kreeg geen sketch ge upload in de ESP32 met de USB en shield.

Ik had dus de rode FTDI nodig en de zwarte ESP32_Cam.

De tekst hoe ik dat moest verbinden vond ik hier:

Getting Started With ESP32 CAM | Streaming Video Using ESP CAM Over Wifi | ESP32 Security Camera Project : 8 Steps – Instructables

Vooral het maken van de verbinding IO0 (nul) naar GND om de sketch te uploaden en de verbinding weg halen na het uploaden, is belangrijk.

Voor mezelf heb ik dus de versie dat er elke 20 seconden een foto naar mijn server wordt gestuurd. Ik kan onafhankelijk van mijn huisnetwerk, is dus meestal, overal ter wereld (als er internet is) kijken of het printen goed gaat.

Nu kan je ook live stream kijken. Moet je wel een andere sketch laden.

Heel veel informatie vind je bij

Installing ESP32 in Arduino IDE (Windows, Mac OS X, Linux) | Random Nerd Tutorials

Het Youtube filmpje is gemaakt met mijn Android Samsung A51 telefoon. De ESP camera is het witte blokje.

Elke 20 seconden een foto is 3 foto’s per minuut is 180 per uur is 1800 per 10 uur. 10 Uur printen doe je al snel. ‘S nachts gaat de camera uit. Dan kijk ik toch niet en hoop maar dat het goed blijft gaan als ik slaap.

Elke foto vraagt ca. 25.000 pixels.  Je begrijpt dat het al snel een aanslag gaat worden op je server ruimte. Ik heb dus een programma dat elke foto, ouder dan 48 uur weg gooit.

Hoewel mijn camera dus redelijke foto’s kan maken met die belichting, red de ESP32-Cam het niet. Ook met de flits van de ESP-32 Cam wordt het niet veel beter. Koop een led string bij de Action of een andere goede licht bron.

Mocht je meer willen lezen hoe ik aan mijn ESP32-Cam kennis ben gekomen?

https://www.eenander.eu/9ESP32_cam.php

Daar vind je onder aan de pagina veel bronnen naar mogelijkheden van de ESP32-Cam.