Nieuwjaar

Nieuwjaar

Nieuwjaar,

Iedereen het allerbeste toegewenst op de nieuwjaars receptie, daarvoor en ook daarna. Apjes, kaartjes smsjes en mailtjes met de mededeling dat ik iedereen het komende jaar het allerbeste wens. En uiteraard krijg je heel veel beste wensen terug.

Alleen de beste wensen voor 2024 wensen, want anders heb ik iedereen met de volgende jaarwisseling niets meer te wensen.

Dus weer aan mijn hobby. Er moest iets geprint worden wat 42 uur printen zou worden.  Volgens berekening zou het printwerk klaar zijn na 1.5 dag als ik het printwerk om 17:00 uur zou starten.

De volgende morgen was de printer nog leuk bezig maar een uur daarna was de rol filament uit zijn rollers geklommen en zat tegen mijn printer aan. Op het display van mijn printer stond een foutmelding. Ik stopte de print, zette de rol weer terug en startte de printer.

De printerkop ging voor en achteruit en ratelend gaf ie aan dat er iets niet goed was.

Zo’n printer is net een baby. Wel aangeven dat er iets niet klopt maar niet gewoon zeggen wat er niet klopt.

Het lange verhaal begint:

Zoeken dus naar wat er fout was, bedrading controleren, op internet zoeken naar de foutmelding etc etc. Uiteraard vond ik op internet heel veel maar net niet genoeg om het probleem op te lossen. Ik kreeg het idee dat een spanningpiek iets in de firmware veranderd had.

Kijken of er nieuwe firmware was voor het moederbord. Kijken welke firmware ik nodig had en kijken hoe dat ge upload moet worden.  Nieuwe firmware hielp niet.

Op een bepaald moment gaf ik het moederbord de schuld en bestelde een nieuw moederbord.

Nauwelijks had ik de bevestiging binnen van de bestelling, toen ik met een schuin oog zag dat de vrijwel lege rol filament een stekker van de printerkop had los getrokken. Een zwarte stekker tussen een zwarte kabelboom bij het zwarte frame van de printer.

Diepe zucht…stekker weer geplaatst en kijken of de printer het me vergaf. Ik koos voor bed leveling (bij die printer automatisch)

De printer startte en begon zijn werk maar stopte met de melding dat de printerkop niet warm werd.

Ik heb nu het moederbord vervangen wat een klusje van 5 minuten moet zijn maar waar ik 4 boutjes op kwijt raakte en 1 uur bezig was. De boutjes teruggevonden maar helaas ook de foumelding

Ik ga er nu vanuit dat de foutmelding niet vanuit een storing van het moederbord komt.

Vermoedelijk is er met het losschieten van de stekker, tijdens het printen ook iets anders gebeurt.

En dat, lieve lezers, ga ik dit startende jaar, met alle ontvangen goede wensen, uitzoeken.

P.s.

Het sdkaartje voor de firmware update moet fat32 4094 langzaam geformateerd worden. Nu werkt na 1.5 dag de 3Dprinter weer. De beste wensen werkte dus blijkbaar…

Peter

Website: http://eenander.eu

Een van mijn hobby's heeft altijd wel met elektronica te maken gehad. Of dat nu met relais of met IC's was maakte niet uit. Andere hobby is lezen. Kwam vroeger goed uit als je iets wilde leren. Nog een hobby was kennis delen, Vanaf de lagere school al de schoolkrant, een sportclub blaadje en voor de hobbyclub een clubblad en nu schrijven voor de website.