NZH Hobbyclub 45 jaar!

NZH Hobbyclub 45 jaar!

Hoera! De NZH Hobbyclub bestaat deze maand 45 jaar! Op 25 mei 1976 was de eerste clubavond, een begin waar niemand van zou weten waar het zou eindigen. We kunnen met trots terugkijken op een rijke geschiedenis van modelbouw, treinen, reisjes en evenementen. Het liefst zouden wij nu een groot feest geven om dit jubileum te vieren maar helaas is dat gezien de huidige corona omstandigheden niet mogelijk… Dus die houden we u nog even te goed.

We hebben de afgelopen 45 jaar hieronder samengevat met woord en foto.

25 mei 2021 bestaat de NZH Hobbyclub 45 jaar! Alhoewel wij het afgelopen jaar behoorlijk hebben moeten inhouden kunnen we nu weer gelukkig in beperkte vorm aan de slag. Al 45 jaar lang kunnen we onze hobby’s uitoefenen, van trein, tot radio, van boot tot robot. In die 45 jaar zijn wij twee maal noodgedwongen verhuisd en hebben wij vele nieuwe leden mogen verwelkomen maar ook, helaas, afscheid van moeten nemen.

Maar hoe zijn wij 45 jaar geleden nou begonnen?

Het begon met de vraag: “Waar zijn de Audiofielen?” Deze kreet stond op een A-4tje, opgehangen in april 1976 op het prikbord van de duiventil van de NZH aan de Leidsevaart. Zo werd er op vrijdagavond 14 mei 1976 een voorlopig bestuur gevormd. De eerste clubavond was 25 mei 1976 in de kantine van de NZH, waar zeker 50 belangstellenden kwamen. Er werd uitleg gegeven over de doelstelling van de op te richten vereniging zoals versterkerbouw, fotografie en eventueel modelspoorwegbouw en de naam werd: ‘Vereniging voor Beeld en Geluid’. Aan het begin kwamen we eenmaal per maand op de woensdagavond bij elkaar.

Al snel werd duidelijk dat in de kantine van de NZH weinig ondernomen kon worden. Een zoektocht naar een geschikte locatie had succes. Het werd de Klaas de Vries Mavo en de huurovereenkomst werd op 15 januari 1977 afgesloten.

De vereniging ging goed draaien. Binnen 3 jaar kon een Open Huis gehouden worden.

In november 1981 werd meegedaan aan een tentoonstelling in Angers (Frankrijk) in het kader van de jumelage. In 1982 werden de eerste kontakten gelegd met de organisatoren van de Haarlemse Voorjaarsbeurs en de Leidse Leidato. Vele jaren van deelname aan deze beurzen volgden.

Tussen al deze beursbezoeken door is elk jaar wel een keer een reis gemaakt. De speelgoedbeurs in Neurenberg, het miljoenenlijntje in Limburg, de stoomtrein Goes-Borssele in Zeeland, naar Oostenrijk, de Harz, enz.

Op woensdag 13 april 1988 werd de toenmalige voorzitter een brief overhandigd met het slechte nieuws, dat de school na 12 jaar verlaten moest worden. De afdeling Onderwijs van de gemeente Haarlem is voor ons op zoek gegaan naar vervangende ruimte. De z.g. bananenloods aan de Kinderhuissingel was veel te duur en een gebouwtje van NS op het terrein van station Beverwijk had een andere bestemming. Uiteindelijk vonden we een onderkomen en wel de zolder van de S.G. Laurens Janszoon Coster.

Na een omvangrijke verhuizing kon het inrichten van deze unieke zolder beginnen. Als jaarlijks terugkerend hoogtepunt mag de deelname aan de Landelijke Modelspoor Dagen niet onvermeld blijven. Het hoogtepunt van 1995 is ongetwijfeld de nadrukkelijke deelname van de Hobby Club aan Haarlem 750 geweest.

Maar op een dag kregen we bericht dat we ook deze zolder weer moesten verlaten. Na een aantal jaren zoeken zijn we in april 2003 met de gehele club gaan kijken naar de kelder van het gebouw “Het Hoofdkantoor” in de Waarderpolder en zijn we daar in augustus 2003 naar toe verhuisd.
Later is het gebouw “Het Hoofdkantoor” op 18 september 2004 officieel geopend door Ruud Grondel, wethouder van cultuur en grondzaken.

Terwijl we allemaal nog volop met de opbouw bezig waren hebben we op 5 en 6 november 2005 (tijdens de kunstlijn) onze deuren wijd open gezet. Hiermee gehoor gevend aan de wens van mensen die graag wilden zien hoe het er nu voor staat met de vereniging

Door de groei van het aantal leden bij de modelbouw afdeling diende wij diverse keren creatief om te gaan met de beschikbare ruimte. Zo is er flink geschoven met het grote gereedschap, is de opslag verplaatst buiten de afdeling en zijn er nieuwe werkplekken gecreëerd.

Sinds 2005 hebben we maar liefst 15 open dagen mogen houden en hebben we tevens meerdere jaren onze deuren geopend tijdens de Haarlemse Kunstlijn en Landelijke Modelspoor Dagen.

Wat hebben we verder mogen genieten van diversen evenementen bij de SSN, VSM, Houten (beurzen) en de Rijper Eilanden.

Begin 2020 werd ook de hobbyclub geconfronteerd met de gevolgen van de corona pandemie. Waar wij eerst het aantal leden per clubavond beperkte diende wij later ook noodgedwongen het clubhuis volledig te sluiten. In de periode 2020 – 2021 zijn wij slechts enkele maanden beperkt open geweest.

We kunnen dus met trots terugkijken op 45 jaar hobby en gezelligheid! Op naar de 50 jaar!