automatiseren

automatiseren

Mogelijkheid om dingen veilig, automatisch te laten doen.

De Arduino is een leuk speeltje dat veel taken serieus aan kan. Van simpele knipperlichten en looplichten met ledjes, rechtstreeks aangesloten op de Arduino tot zware stappen motoren via speciale driver bordjes. 

Mijn bedoeling is om aan te geven hoe je met de Arduino en met de ESP8266 je een weg kan banen door het automatiseren bos.  Ik ga dus niet beschrijven hoe je dingen aan moet sluiten en scetch moet schrijven maar wel waar je de gegevens kan vinden hoe je dat kan doen.

Drie dingen zijn belangrijk om te beginnen:

  1. een PC of laptop
  2. Arduino (een Uno of clone is makkelijkst om te beginnen)
  3. Arduino software www.arduino.cc/software  en dan even rechts kijken voor jouw besturingssysteem.

Heb je de software geïnstalleerd? Tik dan eens bij Google ‘beginnen met Arduino’ als zoekopdracht in.

Vandaar dat ik dat niet nog eens ga beschrijven. 

Arduino heeft mogelijkheden voor communicatie via MOSI/MISO USB en/of I2C.

Daardoor kan je behalve met de pinnen van de Arduino ook nog eens diverse andere dingen aansturen.  Ook hier is Google de oplossing, tik maar eens ‘I2C componenten’ in. I2C wordt ook als IIC geschreven. 

Omdat ik al een tijdje speel met de Arduino en ik telkens mijn aantekeningen kwijt was heb ik een website gemaakt en daar al mijn aantekeningen op gezet. Je mag kijken maar het zijn aantekeningen. Soms kloppen ze, soms niet.

Daar heb ik ook veel componenten bij elkaar gezet zodat ik niet telkens hoef te zoeken wat ik nodig heb voor een bepaalde klus. 

www.eenander.eu/componenten/index.php

Zo is de:

PCA9685 handig om 16 servo’s te kunnen bedienen. 

De L293D is leuk als motor driver

TLC595 om leds aan en uit te zetten zonder voorschakel weerstanden.

MCP 23016 om 16 schakelaars aan of uit te kunnen zetten.

Die MCP 23016 heeft de mogelijkheid om 8 apparaten op 1 I2C lijn aan te sturen. Dat kan je koppelen met 8x PCA9685 en nog veel meer.

Op dat moment is de Arduino dus al een serieus speeltje met veel mogelijkheden.

Mijn eenarmige metalen robot heeft 6 servo’s, kan net op een 6 kanaals afstandsbediening. Ik wil echter dat die arm dingen   laten doen zonder dat ik erbij ben. Die arm moet metingen gaan verrichten en die metingen wil ik ergens terug kunnen lezen zonder dat ik ze kwijt ben als er een stroomstoring is. 

Nu speel ik al een tijdje ook met een ESP8266. Die is wat ingewikkelder dan een Arduino. Wil je er ook mee gaan spelen, kies dan een ESP8266NodeMcu V2 of V3.

Mijn ESP8266 kan nu mijn robot arm bedienen, data lezen, versturen via het internet, nieuwe opdracht krijgen van mijn website en die opdracht uitvoeren. 

Omdat de ESP sneller is dan mijn robot arm laat ik mijn server pas de volgende stap vertellen aan de robot arm als de data aan de server geleverd is.

Resumerend:

Begin met een Arduino te programmeren, de Raspberry is leuk maar je moet dan eerst kennis hebben van Linux en vervolgens van programeren.  De Raspberry heeft geen PC nodig maar wel een beeldscherm met een HDMI aansluiting.

De Arduino IDE heeft bij file->examples (bestand->voorbeelden)  allemaal voorbeeld sketchen staan waar je mee kan beginnen als je begint met programeren.

Via bestand voorkeuren kan je de taal instellen. Wel even opnieuw opstarten.

Belangrijk:

Via hulpmiddelen poort instellen waar jouw component aangesloten is. De PC simuleert een seriele compoort via de USB. Gaat (als het goed is) vanzelf.

Ook via hulpmiddelen board instellen waar je mee werkt, een Arduino Nano, een Uno of een Mega. Een ESP8266 etc. etc.

Het dwergsein in de kantine heeft een 12V adapter waar een Arduino Uno met een relais shield.  De Arduino start op als hij spanning krijgt en laat ombeurten 3 relais opkomen en afvallen. Hierdoor krijgen de rode, gele en groene lamp spanning.

Nu waren we snel klaar in het verleden moest ik een hele lading elektronica in dat sein prakken.

Peter

Website: http://eenander.eu

Een van mijn hobby's heeft altijd wel met elektronica te maken gehad. Of dat nu met relais of met IC's was maakte niet uit. Andere hobby is lezen. Kwam vroeger goed uit als je iets wilde leren. Nog een hobby was kennis delen, Vanaf de lagere school al de schoolkrant, een sportclub blaadje en voor de hobbyclub een clubblad en nu schrijven voor de website.